Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen lørdag 14.03.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vindøkning fører til økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Det har vært bygevær i regionen og mange steder er det kommet mye snø. Ytterligere påfyll i kombinasjon med økende vind som dreier gjennom dagen vil det nå dannes fokksnøflak i mange himmelretninger. Disse vil være lette å løse ut for en enkelt skiløper, utvis varsomhet særlig der flakene er tynne og myke.

Skredfaren vil være størst i de områder som får mest snø og i perioden med mest "vær".

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 13. mars 2020

Over ca 500 moh ligger det fokksnø med varierende hardhet. På vindutsatte formasjoner er det mange steder avblåst til skare. Lavere i terrenget er snødekket preget av mildværskare og i områder der vinden ikke har herjet ligger det løs snø oppå skaren.

Gammelt snødekke består i stor grad av ulike skarelag og smelteomvandlet snø.

Det ble torsdag meldt om små str 1 løssnøskred i et sørvendt brattheng ved Spirtiden.

Tirsdag er det observert et naturlig utløst str 2 flakskred i et sørvendt heng i Lødingen. Trolig er dette utløst av skavlbrudd. Ved Laupstad er det også observert et naturlig utløst str 2 flakskred i et nordøstvendt heng som trolig er initiert ved skavlbrudd.
Begge skredene er trolig utløst mandag kveld eller natt til tirsdag.

Grunnet bygeaktivitet har det vært store lokale forskjeller i nedbørsmengde de siste dagene. Enkelte steder i Lofoten har det kommet 50 cm iløpet av de tre siste dagene.
En observasjon fra Kvæfjord fredag viser at det noen steder kan være dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø, men at skred på dette laget trolig er vanskelig å løse ut. Utbredelse av dette skredproblemet for regionen som helhet er ikke kjent.

Fjellvær

Fredag 13. mars 2020

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra nord, endring til liten kuling fra nordvest om formiddagen. -10 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet. Bygevær fører til at det vil bli lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke innad i regionen.

Lørdag 14. mars 2020

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest, endring til sterk kuling fra sør om ettermiddagen. -10 °C til -2 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS